Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (2024)

Als je net zoals ik bent wil je graag het uiterste uit je fitness supplementen arsenaal halen en ben je benieuwd wat de sterkste Pre-Workout van Nederland is.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (1)

In dit artikel verzamel ik de sterkste Nederlandse pre-workout supplementen voor je en vergelijk ik ze met elkaar. Zo weet jij welke de sterkste formule heeft en met welke je dus extra (knettah) hard kunt gaan.

Dat is handig voor een opkomende wedstrijd, bij een PR poging of gewoon op grimmige dagen waarop je een extra dikke schop onder je achterste kunt gebruiken.

Snel schakelen doe weg

Wat heb je aan een Pre-Workout?

Dit is de sterkste Nederlandse Pre-Workout van 2023

Tips voor Pre-Workout beginners

Pre-Workout producten zonder doping stoffen

Samenvatting: sterkste pre-workout van Nederland

FAQ

Wat heb je aan een Pre-Workout?

Een pre-workout supplement is ontworpen om jou voornamelijk van meer energie te voorzien. Naast een energieboost kan het tijdelijk je prestaties verbeteren en uithoudingsvermogen vergroten: pre-workout is vloeibare motivatie.

Het komt bijna altijd in poedervorm die je door middel van een ‘scoopie’ (maatschepje) in een beker mikt en vervolgens mixt met water of wodka: net wat je voorkeur heeft :-). Tegenwoordig zijn er echter ook pre-workout pillen en capsules verkrijgbaar.

Benieuwd naar alle plus en minpunten? Check dan mijn artikel over de voordelen van Pre-Workout gebruiken.

Zelf gebruik ik pre-workout wanneer ik een poging ga doen om een PR (persoonlijk record) te verbeteren of wanneer ik een off day heb. Dat kan komen door grimmig weer, slecht slapen of gewoon een ouderwets chagrijnige bui.

Dit is de sterkste Nederlandse Pre-Workout van 2023

In dit artikel heb ik het uitsluitend over pre-workout supplementen van Nederlandse fabrikanten. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Body&Fit
  • XXL Nutrition
  • Clean Nutrition
  • MB Nutrition
  • Kosso Nutrition
  • Upfront
  • XONE
  • Rebuild Nutrition

De lijst met Nederlandse fabrikanten van fitness producten en supplement groeit gestaag. Dat is een natuurlijk gevolg van de toenemende populariteit van krachttraining en sportscholen in het algemeen. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (2)

In het eerste kwartaal van 2023 sportte 60 procent (9,6 miljoen) van de Nederlanders wekelijks. Dit percentage is hoger dan de voorgaande twee jaren.

Maar wat is dan de sterkste Pre-Workout van Nederland?

De momenteel sterkste Nederlandse Pre-Workout samenstelling is de pre-workout van Dutch Giant Nutrition. Met 300 mg cafeine, 4000 mg beta-alanine, 3000 mg L-Arginine en 6000 (!) mg L-Citrulline komt er vooralsnog geen enkele andere Nederlandse pre-workout in de buurt van deze samenstelling.

Verderop in dit artikel vergelijk ik de belangrijkste bestanddelen van de Dutch Giant pre met die van een aantal andere bekende Nederlandse pre-workout producten. Mocht je haast hebben dan klik je hier om naar de vergelijkingstabel te springen.

Wie is Dutch Giant?

De volledige naam van het bedrijf luidt Dutch Giant Nutrition, maar de meeste sportende en film kijkende lezers kennen hem natuurlijk als The Dutch Giant: de 2.18 meter lange Nederlander Olivier Richters.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (3)

Op 19 jarige leeftijd (in de foto hierboven links te zien) begon Olivier met sporten. Hij was onzeker over zijn lichaam en vond zichzelf te mager. Over een periode van 8 jaar wist hij 70 kg (!) bij te zetten.

Met zijn lengte betekende dat hij meer dan 6 volledige maaltijden per dag moest eten. Tot op de dag van vandaag heeft hij een wekker staan zodat hij midden in de nacht nog een extra maaltijd kan (moet) eten om zijn massa te kunnen behouden.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (4)

In diezelfde periode startte hij in 2013 zijn eerste bedrijf Muscle Meat. Het bedrijf noemt zichzelf een online sport supermarkt en verkoopt voornamelijk diepgevroren kant en klare maaltijden voor sporters. Door daarnaast actief te zijn op social media en te verschijnen in verschillende interviews werd Olivier steeds bekender.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (5)

Zo bekend zelfs dat hij zijn lang gekoesterde wens en passie kon najagen: acteur worden. En dat is hem gelukt. Hij landde een rol in een bekende Marvel film: Black Widow. Daar zijn inmiddels de bekende titels The King’s Man en Indiana Jones and the Dial of Destiny aan toegevoegd.

Dutch Giant Nutrition Pre-Workout: de sterkste van Nederland

Dat uitgerekend de pre-workout van Olivier de sterkste samenstelling van Nederland heeft kan eigenlijk niet als een grote (heuj) verrassing komen.

Doordat hij 2.18 meter lang is en meer dan 150 kg weegt zou je kunnen stellen dat er 2 volwassenen personen in 1 Olivier Richters passen.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (6)

Het gevolg daarvan is dat de beschikbare pre-workouts in Nederland onvoldoende effect op hem hadden. Hij begon daardoor al snel met het zelf mengen van losse ingrediënten.

Om volledige controle te kunnen hebben over de samenstelling is hij gestart met de ontwikkeling van zijn eigen supplementen lijn en dus ook zijn eigen pre-workout supplement. Laten we die samenstelling eens onder de loep nemen.

Samenstelling van de Dutch Giant pre-workout

Ik zoom hieronder voor je in op de samenstelling van de Dutch Giant pre-workout en wat ik van de aanwezige stoffen en hoeveelheden vind.

Mocht je daar behoefte aan hebben dan vind je hieronder het etiket en de inhoud van dat etiket in een uitklap tabel.

Ingrediëntenlijst Dutch Giant pre-workout (uitklappen)

Dutch Giant heeft ervoor gekozen de ingrediënten onder te verdelen in 4 categorieën:

  1. Giant Pump
  2. Monstrous Energy
  3. Cyclopean Focus
  4. Colossal Support
Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (7)

Deze categorieën spreken voor zichzelf wanneer je het eerste woord weg denkt. Dit zijn toegevoegde marketing termen om de naam Dutch Giant kracht bij te zetten.

Om het overzichtelijk te houden hanteer ik hieronder dezelfde categorieën.

1) Giant Pump

Ingrediënten binnen deze categorie hebben invloed op de pomp die je in een spiergroep voelt tijdens het trainen.

  • L-Citrulline (6000 mg): Boost de aanmaak van stikstofoxide. Dit verwijd je bloedvaten en is goed voor doorbloeding en aanlevering van zuurstof. De meeste bronnen raden een dagelijkse dosering van zo’n 3 tot 5 gram aan. Met 6 gram zit Dutch Giant daar flink boven. Alleen de pre-workout van Kosso Nutrition komt daar met 5 gram enigszins bij in de buurt.
  • L-Arginine (3000 mg): Helpt je lichaam bij het aanmaken van eiwitten. Voor losse L-Arginine supplementen wordt meestal een dagelijkse dosering tussen de 3000 mg tot 6000 mg gehanteerd. Met 3000 mg per dosering dus niet bijzonder veel, maar ook hier geldt dat Dutch Giant (veel) meer van deze stof bevat ten opzichte van concurrenten.
  • Vinitrox (500 mg): Vinitrox zie je niet vaak terug in pre-workouts en is simpelweg een extract van appel en peer. Het heeft vooral effect op je kracht en uithoudingsvermogen. De aanbevolen dosering is exact 500 mg. Ik hecht niet teveel waarde aan de aanwezigheid van Vinitrox: er is namelijk zeer weinig onderzoek naar gedaan en dus weinig over bekend.
2) Monstrous Energy

De ingrediënten binnen de ‘Monstrous Energy‘ categorie zijn verantwoordelijk voor meer energie, betere prestaties en meer uithoudingsvermogen.

  • Creatine monohydraat (3000 mg): Hoort wat mij betreft niet thuis in pre-workout. Dit bouw je op over een periode van x aantal weken en hoor je als (soort van serieuze) sporter dagelijks in te nemen. 3000 Mg is daarnaast aan de lage kant.
  • Beta-alanine (4000 mg): Prima dosering, zit in het midden van de aanbevolen doseringen vanuit meerdere onderzoeken en bronnen (tussen 3.2 tot 6.4 gram per dag). Vergroot voornamelijk het uithoudingsvermogen van je spieren. Meer over de werking van de stof kun je lezen in mijn artikel over wat beta-alanine is.
  • Taurine (1000 mg): Ook taurine zou een positief effect op het uithoudingsvermogen van je spieren hebben en de hoeveelheid spierpijn kunnen verminderen doordat het als antioxidant kan werken. Het helpt je lichaamscellen beschermen en repareren. De meeste bronnen raden een dosering van 1000 mg tot 2000 mg aan. Prima dus. Wil je meer weten over taurine dan check je mijn artikel over wat het is en doet.
  • Cafeïne (300 mg): De effecten van cafeine op sportprestaties zijn keer op keer bewezen. Het geeft energie, focus en vergroot je prestaties. De dosering van 300 mg is royaal en meer dan prima te noemen. Houd rekening met de dagelijks aanbevolen limiet van 400 mg vanuit het voedingscentrum.
3) Cyclopean Focus

Hier valt maar 1 ingrediënt onder: namelijk L-tyrosine. L-tyrosine valt onder de zogenaamde ‘nootropics’ wat betekent dat het een effect heeft op je cognitieve functies (je hersenen).

Het zou helpen je alertheid en focus te verbeteren. Ook zou het een positief effect hebben op de aanmaak en het functioneren van neurotransmitters en hormonen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de ideale dosering voor een acuut effect tussen de 100 mg en 150 mg per kg lichaamsgewicht ligt. Voor iemand die 90 kg weegt komt dat neer op een dosering van 9 g tot 13.5 g. De Dutch Giant pre bevat in dat opzicht ‘slechts’ 2000 mg = 2 g.

Het lastige is dat onderzoeken vrijwel altijd (extreem) hoge doseringen aanhouden om effecten zo goed mogelijk waar te kunnen nemen. Op dit moment is er nog te weinig onderzoek naar de juiste dosering van L-tyrosine gedaan.

Zie de aanwezigheid van een nootropic in pre-workout als een bonus en niet als core onderdeel van een pre-workout. Fijn als het wat doet, maar ook niet meer dan dat :-).

4) Colossal Support

Ingrediënten in de ‘Colossal Support‘ categorie dienen ter ondersteuning en herstel van je lichaam.

  • Vitamine B3 (16 mg): B3 staat ook bekend als ‘niacine’ en kan vanaf 30 mg bijwerkingen geven. Ik ben geen fan van B3 omdat het voornamelijk voor de bijwerking (de niacine ‘flush’) wordt toegevoegd en verder weinig effect heeft op je training. Ik zie het liever terug in een multivitamine dan in een pre-workout supplement.
  • Vitamine B6 (1,4 mg): B6 Helpt je lichaam energie te produceren en gaat vermoeidheid tegen. De gemiddelde dagelijkse inname is zo’n 1,6 mg. Daar zit de Dutch Giant net iets onder. Prima dat het er in zit maar niet heel spannend.
  • Vitamine B12 (2,5 ug): Helpt je lichaam zuurstof naar je spieren te sturen. De meeste mensen hebben van zichzelf voldoende B12 in het lichaam. Veganisten en ouderen (60+) kunnen mogelijk baat hebben bij extra B12. De dagelijks aanbevolen dosering is 2,8 microgram. Ook hier zit de Dutch Giant er net onder.
  • Magnesium (270 mg): Speelt een sleutelrol in de werking van je spieren en ondersteunt je herstel en slaap. Kan geen kwaad om hier extra van in te nemen, de aanwezigheid ervan is wat mij betreft prima te noemen. Het voedingscentrum raad 350 mg per dag aan voor mannen en 300 mg voor vrouwen. Je haalt natuurlijk ook al magnesium uit je voeding.
  • Kalium chloride (90,7 mg): Ook kalium speelt een belangrijke rol in het samentrekken en ontspannen van je spieren. Het is een elektrolyt die verder helpt bij het functioneren van je hart en het reguleren van je bloeddruk. De gemiddelde aanbevolen dagelijkse dosering ligt tussen de 200 en 800 mg per dag. Ook kalium haal je uit voeding zoals aardappelen, groente, fruit, koffie, melkproducten, noten en peulvruchten.
  • Zwarte peper extract (20,1 mg): Werkt voornamelijk als antioxidant en beschermt dus je lichaamscellen. Ondersteunt je maag en darmen ook bij het efficient opnemen van voedingsstoffen.

Dutch Giant Pre-Workout vergeleken met andere Nederlandse Pre-Workouts

In onderstaande vergelijkingstabel heb ik de sterke Nederlandse pre-workout van Dutch Giant Nutrition vergeleken met enkele andere sterke pre-workout supplementen van andere Nederlandse fabrikanten.

De in oranje uitgelichte waarden zijn de uitschieters oftewel de hoogste waarden. Alleen op het gebied van cafeine en taurine inhoud legt de Dutch Giant het af tegen de pre-workout van Rebuild Nutrition en de Black Label van het Brabantse XXL Nutrition.

In zijn totaliteit voelt de Dutch Giant sterker en potenter over de hele linie: de samenstelling leunt niet alleen maar op cafeïne maar bied het hele plaatje: veel energie, meer uithoudingsvermogen en kracht maar (nog belangrijker) ook een ontzettend goede pomp.

Pre-WorkoutCafeïneBeta-AlanineL-ArginineL-CitrullineTaurine
Dutch Giant300 mg4000 mg3000 mg6000 mg1000 mg
Rebuild Nutrition400 mg2200 mg2200 mg2000 mg1000 mg
XXL Nutrition Black Label330 mg2500 mg1000 mg2000 mg1500 mg
Kosso Nutrition Madlabs Extreme250 mg3000 mg5000 mg1000 mg
MB Nutrition Extreme375 mg3000 mg2490 mg3000 mg2000 mg
Clean Nutrition Xtreme Workout V2266 mg1616 mg1066 mg1616 mg1066 mg

Tips voor Pre-Workout beginners

Een pre-workout zoals die van Dutch Giant, de Black Label van XXL Nutrition of bijvoorbeeld de 5150 van Rich Piana zijn niet voor beginners ontworpen. Alleen de hoeveelheid cafeine van de meeste pre-workouts in deze lijst schuren al tegen de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan.

Heb je nog geen of weinig ervaring met pre-workout producten en ben je er toch op gebrand die van Dutch Giant te proberen? Start dan met een kwart scoop tot halve scoop.

Je kunt altijd nog meer in je giechel gieten, maar het uit je buik trekken is iets moeilijker ;-). Beter nog en mijn advies: kies een wat mildere pre-workout die geschikt is voor een beginner.

Ik kan me goed voorstellen dat je geen idee hebt welke pre-workout supplementen er allemaal zijn en waar je bij aanschaf op moet letten. Daarom heb ik dit artikel geschreven waarin ik de wat mij betreft beste pre-workout supplementen voor beginners op een rijtje heb gezet.

Pre-Workout producten zonder doping stoffen

Voor de lezers die deel gaan nemen of van plan zijn mee te doen aan een powerlifting, krachttraining, CrossFit of strongman competitie is het belangrijk om uitsluitend dopingvrije supplementen te gebruiken.

Sterker nog: veel organisaties staan alleen het gebruik van supplementen met een zogenaamd NZVT keurmerk toe. NZVT Staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Alle supplementen met dit label zijn gegarandeerd vrij van dopinghoudende stoffen. Welke pre-workout producten hier onder vallen lees je in mijn artikel over pre-workout doping.

Samenvatting: sterkste pre-workout van Nederland

Het korte en snelle antwoord: over de hele linie is de Dutch Giant Nutrition pre-workout op dit moment de sterkste Nederlandse pre-workout op de markt.

Deze pre-workout is door de Dutch Giant (Olivier Richters) ontwikkeld omdat hij met zijn 2.18 meter en 150+ kg wegende lichaam niet genoeg had aan de pre-workout supplementen van andere Nederlandse fabrikanten.

Alleen op cafeine en taurine inhoud zijn er 2 Nederlandse pre-workouts die van die 2 stoffen iets meer in huis hebben, en dat zijn de pre-workouts van Rebuild Nutrition (bevat iets meer cafeine) en XXL Nutrition (bevat iets meer taurine).

Je kunt hier een vergelijkingstabel vinden waar ik de Dutch Giant pre-workout op samenstelling vergelijk met andere bekende Nederlandse pre-workout supplementen.

Waar scoor je de Dutch Giant pre-workout het goedkoopst?

Wil je de Dutch Giant pre-workout kopen? Dan scoor je hem het goedkoopst op het platform van Bol. Dutch Giant Nutrition bied de producten rechtstreeks op het platform van Bol aan waardoor er geen handelaar/webshop tussen zit om er marge vanaf te snoepen.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (8)
Bekijk op Bol.com

FAQ

Wat is de sterkste pre-workout van Nederland?

Op dit moment is dat de Dutch Giant Nutrition pre-workout. Met 300 mg cafeine, 4000 mg beta-alanine, 3000 mg L-Arginine, 6000 mg L-Citrulline en 1000 mg taurine per dosering een flinke samenstelling.

Wie is de ‘Dutch Giant’?

Dat is Olivier Richters. Eigenaar van online sport supermarkt Muscle Meats en supplementen bedrijf Dutch Giant Nutrition. Hij houd het wereldrecord van langste niet professionele bodybuilder (2.18m) en is tijdens zijn jarenlange bodybuilding transformatie 70 kg aangekomen. Inmiddels is hij ook acteur en heeft hij in meerdere bekende films zoals The King’s Man en Black Widow gespeeld.

Dit is de (aller)sterkste Pre-Workout van Nederland | MuscleMeister (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5722

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.